بررسی خصوصیات فارماکوپه‌ای و پروفایل قندی مان‌های ایران Evaluation of Pharmacopeal Properties and Sugar Profile of Iranian Manna

اسماعیلی, هادی (2019) بررسی خصوصیات فارماکوپه‌ای و پروفایل قندی مان‌های ایران Evaluation of Pharmacopeal Properties and Sugar Profile of Iranian Manna. Doctoral thesis, دانشکده داروسازی.

Full text not available from this repository.

Abstract

مقدمه: مان‌ها تراوشاتی عموماً شيرين هستند كه بطور طبيعي يا در اثر فعاليت برخی حشرات و يا با ايجاد شكاف در تنه بعضي از درختان حاصل مي‌شود. ایران بعلت تنوع آب و هوایی پوشیده از گیاهانی است که مان‌های متنوعی از آن ها استخراج می‌کنند؛ انذروت، بیدخشت، ترنجبین، شکرتیغال، شکرسرخ، گزانگبین و گز علفی. ازآنجاییکه بررسی پارامترهای فارماکوپه‌ای هرترکیبی منجر به اعتباردهی و استانداردسازی آن ترکیب می‌شود، لازم است دستورالعمل‌های مرتبط برای مان‌های ایران نیز انجام پذیرد. علی رغم بومی بودن مان‌های مذکور مطالعات فارماکوگنوزی و فیزیکوشیمیایی اندکی بر روی این مان‌ها صورت گرفته است. این مطالعه برآنست با بررسی پروفایل‌های قندی و پارامترهای فارماکوپه‌ای مان های ایران داده‌های آزمایشگاهی دقیق و معتبری ارائه دهد. مواد و روش ها: ابتدا نمونه‌های مان و گیاه مولد آن‌ها از اصفهان تهیه شد. سپس هرباریوم نمونه‌ها توسط متخصص سیستماتیک شناسایی و نام علمی دقیق آن‌ها تعیین گردید. بر‌طبق دستورالعمل سازمان جهانی بهداشت ( WHO ) به بررسی مورفولوژیک اعم از ماکروسکوپیک و میکروسکوپیک، درصد رطوبت، ترکیبات خارجی، خاکستر، شاخص تورم و شاخص کف‌کنندگی، حلالیت در حلال‌های مختلف، درصد سوکروز، قندهای احیاشونده، فلاونوئید تام، فلزات سنگین برای هرکدام از مان‌ها پرداخته شد. نتایج: داده‌ها به‌تفکیک برای هر یک از مان‌ها بدست آمد و گزارش گردید. نتیجه گیری و بحث: مان‌های ایران می‌توانند بعنوان پایه‌ای برای ترکیبات دارویی و اکسپیان‌ها مورد استفاده قرار گیرند؛ با شناسایی و استانداردسازی این مان ها گام سترگی در راستای تأمین داده‌های پایه برای مطالعات آتی محققین برداشته شد. Iranian manna are sweet exudates from some of plants, preduced naturally or throught some of insect activities or by cracking in the trunk. Iran has been covered with different plants due to climate variation that variety of manna are extracted from it: Anzaroot, Bid-Khesht, Tar-Anjabin, Shekar-Tighal, Skekar-Sorkh, Gaz-Angabin and Gaz-Alafi. Since the study of the pharmacopoeia parameters results in the authentication and standardization for herbal materials, it’s important to act guidelines for standardization of Iranian manna. Few pharmacognostic and physicochemical studies have been organized on these manna in Iran, although these manna are Indigenous. This study aims to provide accurate and valid laboratory data from sugary profiles and pharmacopoeia parameters by evaluating Iranian manna. Materials and Methods: At first, samples and related plants were prepared from Isfahan. Then Herbarium prepared from the plant associated with the samples was identified and their exact scientific name was determined by the systematic specialist. According to the Global Health Organization (WHO), morphological evaluation including macroscopic and microscopic examination, moisture content, foreign materials, ash, swelling index and foaming index, solubility in different solvents, sucrose percentage, reducing sugars, total flavonoids, food metals and heavy metals are investigated for all seven manna. Results: The data were obtained and reported for each of manna. Conclusion: Iranian manna can be used as a basis for active ingredient and excipient in drug development. By authenticating and standardizing these manna, this study was taken the steps to provide basic data for future studies and researchers.

Item Type: Thesis (Doctoral)
Additional Information: دکترای داروسازی عمومی : گروه داروسازی گیاهی
Uncontrolled Keywords: مان، خصوصیات فارماکوپه‌ای، استانداردسازی، پروفایل قندی Manna, Pharmacopoeia Parameters, Standardization, Sugary Profiles
Subjects: R Medicine > RM Therapeutics. Pharmacology
Divisions: Faculty of Medicine, Health and Life Sciences > School of Medicine
Depositing User: Unnamed user with email eprints@mazums.ac.ir
Date Deposited: 18 Mar 2019 08:44
Last Modified: 18 Mar 2019 08:44
URI: http://eprints.mazums.ac.ir/id/eprint/4395

Actions (login required)

View Item View Item